Loopsheid bij de teef
Als u een teef in uw gezin opneemt weet u dat zij loops zal gaan worden. Maar wat betekend het precies en wat doet het met uw teefje.
De loopsheid van de teef is de periode dat het lichaam zich voorbereid om gedekt te kunnen worden. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze drie weken is de teef maar een paar dagen vruchtbaar.
De eerste loopsheid treed op wanner het teefje de pubertijd bereikt heeft. Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens en blijven hun hele leven vruchtbaar. Wel neemt met de jaren de vruchtbaarheid af. De teef heeft verschillende fasen in haar cyclus. De eerste fasen, de pro-oestrus en oestrus worden samen de “ loopsheid ” genoemd.
Om het gedrag van u teef te kunnen begrijpen moet u zich eerst verdiepen in de cyclus van de teef.
De Pro-oestrus: Dit is de voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt een paar dagen tot twee weken lang. De vulva begint op de zwellen en de teef krijgt bloederige uitscheiding. Ze is nu nog niet bereid om te paren.
De Oestrus: Deze periode is de eigenlijke loopsheid. De afscheiding neemt af en de teef is bereid om te paren. Ze ruikt nu interessant voor reuen maar ook voor teven. Op de vruchtbaarste dagen van de teef verliest zij weinig tot geen bloed!!
De Metoestrus ( of post-oestrus ): De teef staat nu geen dekking meer toe. Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is. Als zij niet gedekt is word zij schijndrachtig. Het lichaam keert in deze periode terug naar de rusttoestand. Dit duurt ongeveer tien weken.
De Anoestrus:Dit is de periode van rust. Deze periode duurt gemiddeld 100 dagen tot 140 dagen.
Als u teef loops begint te worden moet u met een aantal dingen rekening houden. U teefje kan door de hormoonveranderingen in haar lichaam onrustig en gauw afgeleid zijn. Ze voelt zich gewoon niet zoals normaal het geval is. Prestaties zullen minder zijn en stel in deze periode lastige trainingen uit. Vaak mag u niet met uw teefje op de kynologenvereniging verschijnen omdat dit te veel onrust veroorzaakt.
Wannneer u naar uitlaat hou haar dan aan de lijn en ga niet naar gebieden waar veel honden loslopen. De hormonen zijn zo sterk dat de beste afgerichte reu niet meer luistert en alleen nog maar oog heeft voor uw lekker ruikende teef. In de Oestrus fase zal u teef de reu zeer aangenaam vinden met alle gevolgen van dien.
Zorg zelf voor de hygiëne van uw teef omdat zij dit zelf niet kan. Voor mensen die dit op prijs stellen zijn er loopheidsbroekjes in de dierenwinkel te koop. Vergeet deze niet uit te doen als u de teef gaat uitlaten.
De schijndracht tijdens de Metoestrus is een natuurlijk verschijnsel. In de natuur geeft dit de teef de kans om de pups van een andere teef te zogen en op te voeden. Vaak merk de eigenaar heir niets van en gaat het vanzelf over. Bij sommige teven zijn de symptomen echter sterk en lijken ze op een echte dracht. De teef kan ander gedrag gaan vertonen. Ze kan speeltjes gaan verzamelen, bezitterig zijn of juist heel aanhankelijk worden, een nest willen maken, weinig energie hebben, depressief gedrag vertonen en soms gaat ze zelfs melk geven.
Wanneer uw teef last heeft van deze symptonen kunt u haar het beste afleiden door dingen met haar te gaan ondernemen. Haar gedachten op iets anders laten richten. Ga niet overdreven aardig doen omdat u het zielig vind. Dit zal het niet verbeteren. Wanneer dit niet helpt raadpleeg dan u dierenarts. Deze kan een behandeling met medicatie voorschrijven om haar er doorheen te helpen. Maar ook wanneer u vind dat de teef lang last blijft houden van moeheid, sloomheid en veel drinkt dan kan het zijn dat zij iets mankeert. Zoals een baarmoederontsteking die na de loopsheid wel voor kan komen. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw teef neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.
Het loops worden van u teef kunt u op twee manieren tegen gaan: De eerste is het eenmalig uitstellen of onderdrukken van de loopsheid. Dit kan met hormoonbehandeling in de vorm van pillen of een injectie. Deze manieren hebben ook bijwerkingen en zijn niet voor veelvuldig gebruik. Dan is dit nadelig voor de gezondheid van de teef.
De tweede manier is de castratie van de teef. Castratie heeft nog meer voordelen voor de gezondheid van de teef. Baarmoederontstekingen komen nu niet meer voor en de kans op melkkliertumoren neemt af daarbij neemt ook nog een kans op suikerziekte af. Gezien de voordelen voor de gezondheid is castratie van de teef altijd het overwegen waard als u niet wilt gaan fokken met uw teef.