Jester`s Jesters Bulldogs
Bulldogs

Het is alweer 2 maanden geleden dat Vincent geslaagd was voor de algemene basis cursus. Hij vond het altijd erg leuk en dat heeft mij doen besluiten hem in te schrijven voor de vervolg cursus: elementaire gehoorzaamheid.  

Als ik s`morgens de voorbereidingen tref voelt vinc het al aan. Hij wordt hoe langer hoe drukker. Voordat we vertrekken moet ik hem nog even goed uitlaten en dat valt vandaag niet mee. De afgelopen tijd heeft het lekker gesneeuwd en goed gevroren waardoor sommige stukken op straat wel een ijsbaan lijken. En dan ook nog het onmogelijke uur waarop we verwacht worden met de cursus te beginnen: 9 uur en dat op zondagochtend. De weg die ik normaal loop verkort ik aanzienlijk en schuifel weer terug naar huis. Thuis bel ik voor alle zekerheid toch nog even de vereniging en verneem dat de cursus gewoon door zal gaan.

Om kwart voor 9 kom ik met vinc op het terrein waar ook andere mensen staan te wachten totdat hun les gaat beginnen. Er wordt hoorbaar gegniffeld om de bulldog die het terrein op komt lopen en om het allemaal niet erger te maken  (gezien het blaffen) ga ik maar een beetje achteraan staan.

Als iedereen met hun instructrices mee gaan blijkt dat we nog maar met ons drieën overblijven. Het wordt gewoon een privéles omdat blijkbaar andere de weersomstandigheden niet zo geweldig vonden en thuis waren gebleven.

Eenmaal aangekomen op het veld sta ik tot me enkels in de blubbersneeuw en gaat het ook nog eens regenen. Even denk ik bij mezelf: waar ben ik aan begonnen. Maar dan zie ik mijn bull naar mij kijken met pretoogjes in de hoop dat we gaan beginnen en weet ik weer gelijk waarom ik hier sta en kruip ik nog maar eens diep in mijn jas.

Als eerste krijgen we uitleg over deze cursus en wat de bedoeling is wat we stapje voor stapje zullen gaan leren. En dat is als volgt:

ˇ  Er wordt een begin gemaakt met het volgwerk met verschillende wendingen en halt houden.

ˇ  Het blijven zitten en liggen op korte afstand.

ˇ  Het commando staan waarna hij het gebit moet tonen en betast zal worden door de instructeur.

ˇ  De oefening voorlangs/achterlangs. Met deze oefening wordt gekeken naar het gedrag van de honden onderling.

ˇ  En het eerste stapje naar het apporteren word aangeleerd.

Ik hoor het aan en schiet hier en daar in de lach. Het worden spannende tijden voor mij en me bull.

En dan gaan we eindelijk een begin maken. Voor vinc duurde het allemaal alweer veel te lang.

We beginnen met een stukje volgwerk. Ik laat hem naast me zitten en vervolg me weg. Het gaat niet helemaal probleemloos maar het begin is er. En hij kan beter dat weet ik gewoon. De dames laten me weten dat het allemaal zo slecht nog niet gaat en ik weet dat ze het anders hadden verwacht, want ja het is tenslotte een bulldog.

Als we een oefening krijgen waarbij ik hem los moet laten zien de instructrices enige twijfel bij mij rijzen. Ik leg uit dat, als ik hem los laat lopen hij er vandoor gaat. Niet alleen hier maar ook thuis.

Ze besluit hem aan een trainingslijn (een hele lange lijn) vast te maken zodat hij er niet vandoor kan gaan. En wat vind ik dat een uitkomst.

Als ik hem laat zitten en het commando wacht geef, waar hij nog niets van snapt, staat hij in eerste instantie te bedenken wat hij nu moet gaan doen. Dan besluit hij naar mij toe te komen om vervolgens de pleitvaart te willen nemen.

 
Dat ging goed tot de lijn op was en stond meneer toch heel verbaast in het rond te kijken waarom hij nu niet verder kon rennen. Het was echt zo geestig om te zien.

Ik krijg uitleg over zijn gedrag en wat zij eruit op kunnen maken. Ik krijg allerlei adviezen waarmee ik aan de slag kan gaan en voordat ik het weet is het alweer tijd.

Al pratend gaan we van het veld en verteld mijn instructeur dat ze Vinc echt een bulldozer vind. Maar ook dat hij bijzonder actief is en dat ze dat niet zo heel veel meemaakt. En ondanks dat het niet altijd even makkelijk is dat hij zo druk is, zie ik het als een groot complement.  

Ik geef Vinc nog een liefelijk schouderklopje en samen lopen we al druipend van de smeltende sneeuw en de regen terug naar de auto om naar huis te gaan. Daar waar een bak brokken en een lekker bakkie koffie op ons staat te wachten. En daar ben ik echt aan toe.

*Terug naar Jester`s Bulldogs** Terug naar de startpagina**Terug naar ons blog*