Jester`s
Bulldogs   

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Ineens was daar de media die het op de Engelse Bulldog had voorzien. Er werd een vreselijk beeld geschetst van onze Bulldog. Het was vreselijk om dit als liefhebber van het ras te moeten zien en aanhoren. Daarbij kon ik het niet begrijpen dat “bulldogmensen” geen beter beeld gaven van hun hond of het ras in het algemeen. Achteraf begreep ik: met een bepaalde vraagstelling sturen ze je naar een antwoordt, wat zij graag willen horen. Zo werkt dat blijkbaar.

Er moest iets gebeuren anders zou de regering een streep zetten onder het ras. Daarom gingen de rasverenigingen, de raad van beheer en dierenartsen aan de gang om een plan van aanpak te ontwikkelen. Ondanks de druk van uit de regering en de media duurde het toch nog een paar jaar voordat de eerste fokgeschiktheidskeuring werd aangekondigd.

Nieuwsgierig als ik ben heb ik zonder enige twijfel gelijk een hond ingeschreven. En ondanks dat ik op geen enkele manier twijfels heb over mijn bulletje zit ik op de desbetreffende dag toch een beetje ongemakkelijk in de auto. Gewoon omdat ik niet weet wat er precies gaat gebeuren en dat me bull niet in de stress schiet. Je weet het toch maar nooit.
Bij aankomst is het best al druk en we proberen een rustige plek te vinden voor onze bull.

Ik moet nog opschieten anders kom ik te laat voor de informatie bijeenkomst, waar sprekers zullen uitleggen hoe het convenant tot stand is gekomen.

De zaal zit gevuld met mensen van de rasverenigingen, deelnemers, dierenartsen, keurmeesters, de minister van dier en welzijn, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde die de dierenartsen vertegenwoordigen, de hondenbescherming en mensen van de Raad van Beheer.

Alleen de dierenbescherming die erg anti Engelse Bulldog waren hadden geen gehoor gegeven aan de uitnodiging en lieten het afweten. Dat vind ik toch wel een puntje net zoals hun mascotte, de bulldog, die ze destijds hadden. Ineens kijk ik toch iets anders tegen de dierenbescherming aan.

Als iedereen zijn verhaal gedaan heeft gaan eindelijk aan de keuring beginnen. De fokgeschikheidskeuring bestaat uit een conditietest, patella luxatie-onderzoek en een exterieurkeuring.

Vooraf aan de conditietest worden de gegevens gecontroleerd en verschillende dingen bij de bulldog opgemeten waarvan me niet helemaal duidelijk is met welk doel dit gedaan wordt. Van daaruit word begonnen met de conditietest. Voordat de bulldog met zijn eigenaar begint aan zijn kilometer meten ze eerst de temperatuur en de hartslag van de hond op.

Wanneer de 10 rondjes binnen de 12 minuten gelopen zijn word zijn temperatuur en zijn hartslag weer opgemeten. De hond heeft 15 minuten om lichamelijk te kunnen herstellen van zijn inspanning. Wanneer de hond binnen deze tijd hersteld is de hond geslaagd.

Er word door de dierenarts ook gekeken of er patella luxatie geconstateerd word. Waarna de gegevens op een formulier worden ingevuld.

Hierna word de hond bekeken door keurmeesters die bepaalde (ras)punten afgaat en daar punten voor geeft.

Als de laatste hond geweest is moeten de deelnemers even wachten tot de honden besproken zijn. Dan krijgen we te horen of de deelnemende bulldogen goed gekeurd zijn en de deelnemers het certificaat in ontvangst mogen nemen. Er wordt van ieder afzonderlijk een foto gemaakt met meneer Wauben van de Raad van Beheer en de zoveelste bedankjes worden uitgedeeld aan de aanwezige dierenartsen, keurmeesters en mensen die werkzaam zijn voor de Raad.van Beheer. De mensen van de rasverenigingen worden hierbij overgeslagen en dat vind ik een gemis. Zeker gezien het werk wat deze mensen er in gestoken hebben.

Het certificaat is leuk maar liever had ik ook de gegevens van me bulldog gekregen. 

Natuurlijk word het straks openbaar en is het voor iedereen in te zien maar ik zou het graag in mijn eigen administratie opnemen.

Ik kijk terug op een dag die voor een eerst keer goed is verlopen. Hier en daar kunnen er kleine dingen veranderd of verbeterd worden en dat zal zeker gaan gebeuren. Qua honden heb ik niet veel nieuws gezien. Het leek wel een show daar was ik de zelfde bullen tegen gekomen.

Van de 25 deelnemende bulldoggen zijn er 3 afgevallen en een aantal zaten op het randje. Is dat goed of niet dat mag u zelf uitmaken. Maar wat we het meeste gewonnen hebben in dit geheel is dat alle testen straks voor alle honden van fokkers of hobbyfokkers geldt. Daar zijn een hoop mensen blij om maar zeker op den duur ook onze bullen en daar doen we het tenslotte allemaal voor.

Na een paar weken krijg is een e-mail van de Raad binnen met de gegevens van onze bulldog. Ik ben blij dat ze toch besloten hebben om de ingevulde formulieren naar de deelnemers toe te sturen al is het dan over de e-mail. Hiervoor zeg ik: Een pluim voor de raad van beheer maar zeker ook voor iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt.*Terug naar Jester`s Bulldogs* * Terug naar de startpagina* *Terug naar ons blog*